Geen producten gevonden...

Soorten verf

WAT IS ACRYLVERF?

Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel watergedragen of watervedunbaar) die duurzaam en ook kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt zeer snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Groot voordeel van acrylaverven is dat ze minimaal vergelen. Muurverf (latex) is meestal ook watergedragen. Het schoonspoelen van kwasten en rollers die gebruikt zijn voor acrylverf onder de kraan is niet toegestaan. Gereedschap onmiddellijk na gebruik in een bak water reinigen. Gooi resten niet in de riolering, maar lever ze in bij het depot chemisch afval.


WAT IS ALKYDHARSVERF?

Een alkydharsverf is een verf waarin traditioneel een alkydhars als bindmiddel zit. Alkydverf (ook wel synthetische verf) is duurzaam en kras- en slijtvast. De verf droogt minder snel dan acrylverf. Na het schilderen blijft er een tijdje een verflucht hangen. Verven op basis van alkydhars moeten verdund worden met terpentine en/of andere oplosmiddelen. Alkydverf is geschikt voor gebruik binnen en buiten.


WAT IS EEN LATEXVERF?

Latex wordt als productnaam al heel lang gebruikt voor muurverf. Latexverven werden oorspronkelijk gemaakt van het rubber (latex) van rubberbomen. Tegenwoordig worden alleen nog maar synthetische dispersies gebruikt voor watergedragen muurverven. Omdat ze een beetje lijken op de oude latexverven, wordt deze naam nog steeds gebruikt (vaak ook als verzamelnaam voor muurverf).


WAT BETEKENT VOS?

VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen. Synthetische verven bevatten allerlei organische stoffen die bij droging verdampen. De meest voorkomende zijn de oplosmiddelen. Er zijn ook nog andere organische vluchtige stoffen, bijvoorbeeld weekmakers en sommige hulpstoffen. VOS wordt meestal uitgedrukt in gram per liter verf.


WAT IS 2010 VERF?

Als gevolg van wetgeving bevatten alle lakverven (dus niet de muurverven) sinds 2010 aanzienlijk minder oplosmiddelen om mens en natuur te sparen. Een van de verschijnselen van 2010-verf is genaamd: cissing. Dat is de krater - of streepvorming wanneer 2010-verf wordt aangebracht op sommige grondverven of voorlaklagen. Het effect is onaccaptabel schilderwerk. Oorzaak is een verschil in oppervlaktespanning tussen de verflagen, waardoor de verse verflaag in strepen wegtrekt.


WAT IS DONKERVERGELING?

Dit is de vergeling van (witte) verf die tijdens droging in het donker plaats vindt. De periode waarin dit gebeurt hangt sterk af van de ondergrond, laagdikte, droogtijd en plaatselijke omstandigheden. Wij raden u dan ook dringend aan om voor alle varianten op de kleur wit (bijv. gebroken wit, krijtwit, mergelwit, etc) binnenshuis acryl verf te gebruiken.
Powered by Lightspeed - Theme by InStijl Media
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »